Stap 8: Metselwerk - 27 april 2019

Na het verlijmen van de kalkzandsteen blokken begint de metselaar met het metselwerk. Voor deze woning is er gekozen voor verschillende soorten stijlen. In sommige gevels verspringt het metselwerk en ook wordt er staand metselwerk toegepast. De woning wordt verder in wildverband gemetseld. Door de verschillende stijlen krijgt de woning een bijzondere uitstraling. Later volgen meer foto’s van het metselwerk.

Stap 7: Luchtdicht maken van de kozijnen - 24 april 2019

In de woning komen houten kozijnen, van Finti. De Finti kozijnen hebben een extra hoge isolatiewaarde en zijn dus erg geschikt voor een passieve woning. Niet alleen het hout is belangrijk, maar ook de aansluiting tussen de kozijnen en de binnenmuren. Om de aansluiting goed en luchtdicht te krijgen hebben we gebruik gemaakt van speciale luchtdichte tape.

Stap 6: Isoleren - 12 april 2019

Een goed geïsoleerde woning is belangrijk. Goede isolatie bespaart energie, waardoor energiekosten laag blijven. Voor deze woning hebben we gebruik gemaakt van 20 cm dikke PIR isolatieplaten. Hiermee bereiken we een isolatiewaarde van RC 9.0. De RC waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door de constructie. Hoe hoger de RC waarde, hoe minder energie er verloren gaat. Om te zorgen dat deze RC waarde volledig bereikt wordt, is het belangrijk dat de PIR platen goed aangebracht worden en de naden afgewerkt worden met aluminiumtape.

Stap 5: De verdiepingsvloer - 8 april 2019

Voor de verdiepingsvloer is gekozen voor een breedplaatvloer. Deze vloer is ideaal voor grote overspanningen. Leidingwerk, afvoeren en buizen worden in de breedplaatvloer verwerkt en daarna wordt de vloer afgestort met beton.

Stap 4: De binnenmuren - 23 maart 2019

Voor de binnenmuren is gekozen voor kalkzandsteen elementen. Deze elementen worden in de fabriek op maat gemaakt en passen als een soort legpuzzel in elkaar. Als aannemer krijg je een legplan waarin precies aangegeven wordt welk element op welke plaats gelegd moet worden. Omdat de kalkzandsteen elementen groot en zwaar zijn, wordt voor het leggen gebruik gemaakt van een speciaal kraantje.

Stap 3: Begane grondvloer - 16 maart 2019

Zodra de fundering hard genoeg is, wordt de begane grondvloer geplaatst. Er zijn twee typen geïsoleerde vloeren: de balken- en broodjesvloer en de ribcassettevloer. Voor deze woning is er gekozen voor een ribcassettevloer. Met dit type vloer zijn grote overspanningen mogelijk en zodra de vloer gelegd is, kan hij volledig belast worden.

Stap 2: De fundering - 9 maart 2019

Nadat er geheid is, wordt er verder gewerkt aan de fundering. Voor deze woning wordt er gebruik gemaakt van funderingsbalken. Deze bestaan uit piepschuimbekisting en wapeningsstaal en worden afgestort met constructiebeton. Zodra de funderingsbalken gestort zijn, is ook de vorm van de woning zichtbaar.

 

Een 3D impressie - 2 maart 2019

Op de 3D impressie is te zien hoe de woning er uiteindelijk uit gaat zien. De woning is door een architect ontworpen. Naast dat deze woning er fraai uit ziet, zal de woning gebouwd worden als zogenaamde ‘nulwoning’. Een nulwoning is een huis dat met een normaal leefpatroon en normaal comfort over een heel jaar evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt.

Stap 1: Uitgraven en heien - 23 februari 2019

Deze week zijn we begonnen met de bouw van een vrijstaande woning in de Klamp in Leeuwarden.

In deze eerste post zie je één van de belangrijkste dingen bij het bouwen: de basis, het fundament. Voordat je start met de fundering laat je een sondering uitvoeren die informatie geeft over de gesteldheid van de grond. Er zijn situaties waarin je een fundering op zand kunt storten, dit wordt een strokenfundering genoemd. In het geval van deze woning was het nodig om te heien. 15 palen van maar liefst 20 meter zijn hier de grond in geslagen door een heistelling. Deze palen zijn nodig om een zogenaamde ‘harde laag’ te bereiken. Hoewel je deze palen nooit meer ziet zijn ze ontzettend belangrijk om te voorkomen dat de woning in de toekomst verzakt.

In mijn volgende blog zie je hoe de woning er uiteindelijk uit gaat zien.